Zeleni trikotnik,

Sedež davčne in carinske uprave RS

Šmartinska cesta, Ljubljana

(realizacija 2000)

Zeleni trikotnik je bil prva nova gradnja ob nekdaj industrijsko obarvani Šmartinski cesti. Prvotno je bil načrtovan kot poslovno trgovski center z introvertiranimi trgovinami v spodnji polovici in pisarnami v zgornji polovici. Osrednja dvoetažna avla je bila preko centralno postavljenega krožnega stopnišča (»odtoka«) neposredno povezan s parkirno kletjo. Šele med gradnjo je bila stavba namenjena državni upravi.

Stavba kvadratne oblike ima, kot refleksija na obliko širšega mestnega kareja, v sredini trikoten izrez, ki vnese v notranji ambient dinamiko. Sledi konstrukcijskemu rastru z nagibi stranic v razmerju 1:1, 2:1 in 3:1. V spodnjem delu trikotnega izreza je dvoetažna avla, v zgornjem delu pa odprt atrij. V težišču vstavljenega trikotnika je velik okrogel svetlobnik, ki dovaja v avlo mistično zenitalno svetlobo ter zaključuje kompozicijsko sekvenco kvadrat-trikotnik-krog.

Vhod je na »odkrhnjenem« delu osnovnega kvadrata, kjer trikotni izrez predre zunanji plašč. Poudarjen je z dvema stenama iz litega aluminija, ki oblikujeta vhodni portal.

Fasada trikotnega izreza je iz zelenkastega refleksnega stekla, popestrenega z rastrom »dihalnih rež«. V spodnjem delu se podaljša v zastekljene stene dvoetažne avle, kjer grobe betonske stene, tlak iz temnozelenega lomljenca, visoki črni stebri in ozelenitev poglobljene »oaze« s fontano dajejo vtis zunanjega prostora oziroma monumentalnega interiera.

Obdelava fasad je racionalna kombinacija ometa in kamna. S kamnom sta obdelani bolj izpostavljeni fasadi proti Šmartinski cesti in Flajšmanovi ulici pa tudi oba stranska vhoda in uvoz v parkirno klet. Grobo klan kamen, izpostavljeni zidci in majhne line v spodnjem delu posnemajo klasični motiv rustikalnega pritličja, vendar pa obenem s svojo dinamično geometrijo nakazujejo moderno naravnanost.