Maribor City 2,

trgovsko poslovni center

Titova cesta, Maribor

(projekt 2001)

Stavba Maribor City 2 je del enotnega trgovsko poslovnega niza ob Titovi cesti v Mariboru, kar narekuje podobnost pri oblikovanju zunanjosti. Uporabljeni so enaki materiali in barve (bel omet, tonalit, aluminij, steklo), enako je tudi izhodišče, da naj se stavba v mestnem jedru vključi v svojo okolico na način, ki daje občutek stalnosti in umirjenosti, v nasprotju z arhitekturnim dogajanjem na obrobju mesta.

Stavba je zasnovana kot kompozicija klasično oblikovanega osnovnega volumna v beli barvi, z enakomerno perforacijo oken in arkadnih odprtin, kateremu so dodani moderni arhitekturni elementi. Na glavni (vzhodni) fasadi je to ozka stavbna lamela, oblečena v siv tonalit, naslonjena na nepravilno mrežo tankih jeklenih stebrov. Na južni strani pa je osnovni volumen obogaten z dvema motivoma. Prvi je pomol na višjem delu stavbe, ki zmehča zamik gradbene linije ob Ulici kneza Koclja. Oblečen je v tonalit in sega nekoliko nad venec stavbe. Drugi motiv je transparentna stena, preko katere se odpirajo pogledi proti Dravi. Potisk z geometričnimi rastlinski motivi ohranja zgodovinski spomin na nekdanjo secesijsko stavbo na tem mestu.

Severna in zahodna fasada sta manj opazni, zato so arhitekturni motivi manj izraziti in ne izstopajo iz osnovnega volumna stavbe. Vogali so oblikovani po klasičnem motivu šivanega roba. Tudi notranja fasada atrija je obdelana zadržano, v belem ometu in z ozkimi, prosto postavljenimi okenskimi režami po celotni višini etaž. Venec strehe je zmehčan z enonadstropno zastekljeno ložo, postavljeno vzdolž glavne fasade.