Akademije,

Akademija za glasbo, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Akademija za likovno umetnost

(natečaj 2005)

Kompleks treh akademij je orientiran na Roško cesto, na drugi strani pa se izteče v rekreacijsko območje ob Gruberjevem prekopu. Programi so razporejeni vzdolž dveh pravokotnih kompozicijskih osi, ki optimalno zapolnita razpoložljivi prostor, ustvarita paleto zanimivih zunanjih ambientov ter omogočata organsko vraščanje novega kompleksa v širše mestno tkivo.

Ob osi vzhod-zahod je nanizan program Akademije za glasbo in AGRFT, ki je deloma namenjen tudi širši javnosti, ter skupni program akademij. Umeščen je v kompaktno stavbo, pravokotno na Roško cesto, ki s svojo velikostjo in likovnim izrazom opozarja na pomemben program ob mestnem ringu. Od glavnega vhoda ob cesti teče vzdolž objekta atraktivno oblikovana večetažna notranja ulica z večplastnimi funkcijami: foyer, restavracija, razstave, kotički za neformalne stike... Ob osi sever-jug je v racionalno oblikovano strukturo umeščen program ALU. Prečno na vzdolžni hodnik so postavljena stavbna krila z optimalno severno in južno osvetlitvijo ateljejev, med njimi pa so atriji difuzne svetlobe, ki služijo za razstave večjih kipov in slik.

Arhitektura je racionalna in sistematična. Omogoča fleksibilno uporabo ter enostavno spreminjanje. Ne konkurira z umetniškim dogajanjem v notranjosti. Glavni vhod je poudarjen s prisekanim vogalom osrednjega stavbnega volumna, ki odpira vhodno avlo proti cesti, in z barvno poudarjeno gostinsko ložo, ki skrije rampo v klet. V vhodni avli sta osrednji arhitekturni motiv ovalni koncertni dvorani. Fasadni plašč je sproščena kompozicija lesenih (odrskih) desk z intarzijami aluminija, na ALU pa so še dodatki velikih platnenih senčil. Izražajo naključnost, slučaj, nedodelanost, odprtost ..., kar so značilnosti kreativnih procesov.