Podhod Vilharjeva,

severni vstop v Potniški center Ljubljana

Vilharjeva cesta, Ljubljana

(realizacija 2010)

 

Podhod Vilharjeva je del severnega vstopa v potniški center Ljubljana in v ožje mestno središče. Leži na zaključku nove mestne promenade z atraktivno kolonado ob Železni cesti, ki je po znani ideji arhitekta Fabianija usmerjena proti Gradu in predstavlja osrednjo urbano potezo tega dela Bežigrada. Podhod je bil delno zgrajen že leta 2000 v sklopu rekonstrukcije Vilharjeve ceste, ko je bil izveden tudi krožni atrij na južni strani, dokončan in odprt pa je bil leta 2010 ob izgradnji območja R5, ki s svojim trikotnim vertikalnim poudarkom ter manjšim trgom označuje pomembno točko stika Bežigrada s središčem mesta tudi v širšem urbanem prostoru.

Arhitekturo podhoda določa preplet motivov promenade ob Železni cesti in ploščadi ob Vilharjevi cesti v katerih nadaljevanju se nahaja. Izrazito identiteto mu dajejo stene iz travertina, ki polagoma poniknejo pod nivo terena oziroma se dvignejo iz odprtine v tleh. Med Razgibanimi vzdolžnimi, proti Gradu usmerjenimi skladi travertina, se pešec (pa tudi kolesar) neopazno spusti na spodnji nivo ali dvigne iz podhoda na površje.