Knjižnica Grosuplje,

(natečaj 2004)

Knjižnica Grosuplje s spremljajočimi dejavnostmi je tako v programskem kot pojavnem smislu zasnovana kot nov fokus, središčna kulturno informacijska točka naselja Grosuplje. Oblikovana je kot kompozicija dveh različnih arhitekturnih form: obstoječe stavbe z značilno trikotno dvokapno streho in nove krožne strukture. Formi predstavljata KNJIGO kot simbol klasičnega in CD kot simbol modernega elektronskega medija. V arhitekturni zasnovi je tako poudarjena ustvarjalna sinergija zgodovine in razvoja.

Tej dvojnosti sledi tudi program in nadaljnja obdelava arhitekture in interierja obeh objektov. Hiša KNJIGA je klasično prenovljena, v njej se na zanimiv in slikovit način prepletajo manjši prostori z različnimi funkcijami, uporabljeni so standardni materiali kot sta omet in kamen ter harmonične barve in pohištvo iz ustreznega obdobja. Namenjena je pomožnim prostorom in vzporednemu programu.

Hiša CD je moderna stavba z velikim in celovitim, dvoetažno odprtim prostorom, v katerem se obiskovalec znajde v stimulativnem objemu knjig. Uporabljeni so moderni materiali, kot so steklo, beton, jeklo, pleksi, laminati, ter močnejše elementarne barve ter izrazito moderno pohištvo. Tu je shranjen tudi celoten knjižni fond.


Fasada je zamišljena kot dejanski informacijski pano oziroma informacijska koža, ki diha z dinamičnim dogajanjem v knjižnici in posreduje informacije v okolico.

Med obema arhitekturama je vezni element, kjer je glavni vhod v knjižnico z vertikalnim jedrom in centralnimi sanitarijami. Vezni element je popolnoma transparenten, s poudarjeno horizontalno strukturo nosilcev steklene stene in ohranja vizualno celovitost obstoječega objekta.